Rozwiaąż równanie, odpowiednio grupując wyrazy.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gural183c
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

Rozwiaąż równanie, odpowiednio grupując wyrazy.

Post autor: gural183c »

\(\displaystyle{ x ^{3} - 4^{2} + 5x - 20 = 0
\end{array}}\)
hhtp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 19 razy

Rozwiaąż równanie, odpowiednio grupując wyrazy.

Post autor: hhtp »

nie powinno być \(\displaystyle{ 4x^2}\) ????
gural183c
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

Rozwiaąż równanie, odpowiednio grupując wyrazy.

Post autor: gural183c »

tak
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Rozwiaąż równanie, odpowiednio grupując wyrazy.

Post autor: edaro »

to masz
\(\displaystyle{ x^{2}(x - 4) + 5(x - 4) = 0
\\
(x^{2} + 5)(x - 4) = 0
\\
x = 4}\)
gural183c
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

Rozwiaąż równanie, odpowiednio grupując wyrazy.

Post autor: gural183c »

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ