Rozwiąż równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Nenya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: piekło xD
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż równania

Post autor: Nenya »

Bradzo prosze o rozwiazanie 2 równan gdyz nie moge sobie z nimi poradzic ;/

a) \(\displaystyle{ 243x^{3}-1=0}\)

b) \(\displaystyle{ 5x^{3}+525=0}\)


w odpowiedziach jest napisane, że wyniki powinny wyjść takie:

a) \(\displaystyle{ x_{0} = \frac{1}{7}}\)

b) \(\displaystyle{ x_{0} = - \frac{1}{5}}\)


prosze, pomocy!
johnny1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

Rozwiąż równania

Post autor: johnny1591 »

w pierwszym to chyba błąd, bo wg mnie powinno być \(\displaystyle{ 343x ^{3} -1=0}\)
Nenya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: piekło xD
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż równania

Post autor: Nenya »

nie no, w książce jest \(\displaystyle{ 243}\) ...
ODPOWIEDZ