wielomian w postaci czynników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ola123_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 2 lis 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 16 razy

wielomian w postaci czynników

Post autor: ola123_89 »

gedc gdfhgje
Ostatnio zmieniony 11 lis 2009, o 16:07 przez ola123_89, łącznie zmieniany 1 raz.
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

wielomian w postaci czynników

Post autor: Czoug »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^3}\)
hhtp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 19 razy

wielomian w postaci czynników

Post autor: hhtp »

mamy tu wzór skróconego mnożenia : \(\displaystyle{ (a-b)^3=a^3-3a^2b+3ab^2-b^3}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2+3x-1=(x-1)^3 = (x-1)(x-1)(x-1)}\)
ODPOWIEDZ