Pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kreli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Pierwiastek wielomianu

Post autor: kreli »

Witam!

Prosiłbym byście mi pomogli rozwiązać zadanie.

Wyznacz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +2x ^{2} -3x-6}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: mmoonniiaa »

wskazówka: \(\displaystyle{ W(x)=x^2(x+2)-3(x+2)=...}\)
ODPOWIEDZ