Kilka przykladow [pierwiastki]

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
prt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Kilka przykladow [pierwiastki]

Post autor: prt »

Mam kilka przykladow z ktorymi nie daje sobie rady, prosze o pomoc jakis wzor bo mam tego wiecej

x+2 = 2\(\displaystyle{ \sqrt{x sqrt{x-1}+2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3x-2}=2\sqrt{x+2}-2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2x+1}+\sqrt{x-3}=2\sqrt{x}}\)


\(\displaystyle{ \sqrt{3x+1}+\sqrt{x-4} < \sqrt{4x+5}}\)

W tym zadaniu chodzi mi przedewszystkim jak usunac pierwwiastek pod pierwiastkiej
\(\displaystyle{ \sqrt{x+6+2\sqrt{x+5}} + \sqrt{x-1-\sqrt{x+5}}=4}\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2006, o 18:58 przez prt, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Kilka przykladow [pierwiastki]

Post autor: Rogal »

Pod tym pierwszym pierwiastkiem masz wzór:
\(\displaystyle{ x+6+2\sqrt{x+5} = (\sqrt{x+5}+1)^{2}}\)
ODPOWIEDZ