rozwiązanie równości wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
snajper0208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawrzeńczyce
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 14 razy

rozwiązanie równości wielomianów

Post autor: snajper0208 »

Określ dla jakich wartości \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ k}\) wielomiany \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ P(x)}\) są równe, gdy:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+mx^2-(k+1)x+2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=(x-1)^3+3}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^3-3x^2+3x-1+3=x^3-3x^2+3x+2}\)
porównujemy odpowiednie współczynniki przy \(\displaystyle{ x}\) w tych samych potęgach
\(\displaystyle{ m=-3}\)
\(\displaystyle{ -(k+1)=3 \Rightarrow k+1=-3 \Rightarrow k=-4}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2009, o 12:26 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozwiązanie równości wielomianów

Post autor: mmoonniiaa »

Rozumiem, że chcesz, aby ktoś sprawdził Twoje rozwiązanie? Wszystko jest jak najbardziej prawidłowo!
ODPOWIEDZ