Jak rozwiązać równanie? Jaki jest wspólny mianownik?
\(\displaystyle{ \frac{1}{(3-2y)^{2}}- \frac{3}{9-4y^{2}}= \frac{4}{(3+2y)^{2}}}\)
wspólny mianownik
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
wspólny mianownik
A wg mnie to bedzie: \(\displaystyle{ (3-2y) ^{2} (3+2y) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9-4y^{2}}= (3-2y)(3+2y)}\)
\(\displaystyle{ 9-4y^{2}}= (3-2y)(3+2y)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
wspólny mianownik
Jeżeli wspólny mianownik to:
\(\displaystyle{ (3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}\) to wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{1(3+2y)^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}- \frac{3(3-2y)(3+2y)}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}= \frac{4(3-2y)^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9+12y+4y^{2}-27+12y^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}= \frac{36-48y+16y^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{16y^{2}+12y-18}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}= \frac{16y^{2}-48y+36}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 16y^{2}-16y^{2}+12y+48y-18-36=0}\)
\(\displaystyle{ 60y-54=0}\)
\(\displaystyle{ 60y=54}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{54}{60}/6}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{9}{10}}\)
Wynik się zgadza!
Bardzo wam dziękuję.
\(\displaystyle{ (3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}\) to wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{1(3+2y)^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}- \frac{3(3-2y)(3+2y)}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}= \frac{4(3-2y)^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9+12y+4y^{2}-27+12y^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}= \frac{36-48y+16y^{2}}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{16y^{2}+12y-18}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}= \frac{16y^{2}-48y+36}{(3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 16y^{2}-16y^{2}+12y+48y-18-36=0}\)
\(\displaystyle{ 60y-54=0}\)
\(\displaystyle{ 60y=54}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{54}{60}/6}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{9}{10}}\)
Wynik się zgadza!
Bardzo wam dziękuję.