jak doprowadzić do postaci iloczynowej :
9x ^{5} -15x^{4}-32x^{2}-15x + 9
tylko bardzo bym prosił jakoś opisać działania nie muszą być szczegółowo
Z góry dzięki
równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
równanie wielomianowe
pierwiastki to ma być 1/3 i 3 i masz racje źle napisałem za wysoka potęga powinno być 4,3,2,1
A co do twierdzenia Bezoute'a to co mi to daje ? musiałbym znać pierwiastek tego równania żeby go rozłożyć co trochę mija się z celem, poza tym pasuje tw o pierwiastkach wymiernych ale trochę długo by się liczyło
A co do twierdzenia Bezoute'a to co mi to daje ? musiałbym znać pierwiastek tego równania żeby go rozłożyć co trochę mija się z celem, poza tym pasuje tw o pierwiastkach wymiernych ale trochę długo by się liczyło
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
równanie wielomianowe
A masz jakiś inny pomysł ?,SamWieszKto pisze: A co do twierdzenia Bezoute'a to co mi to daje ? musiałbym znać pierwiastek tego równania żeby go rozłożyć co trochę mija się z celem, poza tym pasuje tw o pierwiastkach wymiernych ale trochę długo by się liczyło
Wierdzenie o pierwiastkach wymiernych i bezout i do liczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
równanie wielomianowe
w zbiorze jest podpowiedź żę należy podstawić za x-1/x zmienną pomocniczą ale za nic nie mogę rozgryźć jak to ma wyglądać z tym x -(1/x)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie wielomianowe
Zmienna pomocnicza to \(\displaystyle{ \frac{x-1}{x}=t \Rightarrow x= \frac{1}{1-t}}\) \(\displaystyle{ t \neq 1}\)
tyle, że jak to podstawisz do równania to wyjdzie:
\(\displaystyle{ \frac{9t^4 - 21t^3 - 23t^2 + 88t - 44}{(t - 1)^4} =0}\)
czyli
\(\displaystyle{ 9t^4 - 21t^3 - 23t^2 + 88t - 44=0}\)
i szczerze mówiąc nie jestem pewna czy to w jakiś sposób ulatwi rozwiązanie równania wyjścowego
tyle, że jak to podstawisz do równania to wyjdzie:
\(\displaystyle{ \frac{9t^4 - 21t^3 - 23t^2 + 88t - 44}{(t - 1)^4} =0}\)
czyli
\(\displaystyle{ 9t^4 - 21t^3 - 23t^2 + 88t - 44=0}\)
i szczerze mówiąc nie jestem pewna czy to w jakiś sposób ulatwi rozwiązanie równania wyjścowego