Wielomian stopnia trzeciego z parametrem.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Evair
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 lis 2009, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Uhowo

Wielomian stopnia trzeciego z parametrem.

Post autor: Evair »

x^3-(2m+3)x^2-5x=0

a) Wykaz, ze dla dowolnego m in R rownanie ma 3 pierwiastki, z ktorych dwa maja rozne znaki.
b) Wyznacz wartosc m tak, aby jeden z pierwiastkow rownania byl srednia arytmetyczna pozostalych.

Z gory dziekuje za pomoc
klaudiia92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 2 razy

Wielomian stopnia trzeciego z parametrem.

Post autor: klaudiia92 »

\(\displaystyle{ x[x^{2}- (2m+3)x-5]=0

x=0 \vee x^{2}-(2m+3)x-5=0}\)


teraz zakładasz, zeby były różne pierwiastki w równaniu kwadratowym, to
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
zeby pierwiastki byly roznych znakow to
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} <0}\)

czyli \(\displaystyle{ -\frac{c}{a} <0}\)
rozwiazujesz te załozenia

b) x1=0
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{x_{2}+ x_{3} }{2}
x_{3}= \frac{x_{2}+ x_{1} }{2}
x_{2}= \frac{x_{3}+ x_{3} }{2}}\)

drugi i trzeci przypadek nie sa możliwe, bo pierwiastki nie bylyby roznych znakow.
ODPOWIEDZ