Polecenia takie jak w tytule.Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to się robi na konkretnym przykładzie krok po kroku, a resztę zadań zrobię sam;)
\(\displaystyle{ W(x)=x^4 - 2x^3 - x^2 + 2x}\)
Wyznazcyć współczynniki oraz określić stopień wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 28 razy
Wyznazcyć współczynniki oraz określić stopień wielomianu
Stopień wielomianu jest równy 4, bo najwyższa potęga w tym wielomianie to 4.
Wielomian można rozłożyć na czynniki:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}(x-2)-x(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x ^{3}-x)}\)
Z drugiegu nawiasu można jeszcze wyciągnąć x, więc
\(\displaystyle{ W(x)=x(x-2)(x ^{2}-1)}\)
Drugi nawias można rozbić według wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a ^{2} -b ^{2} =(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x(x-2)(x-1)(x+1)}\)
Wielomian można rozłożyć na czynniki:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}(x-2)-x(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x ^{3}-x)}\)
Z drugiegu nawiasu można jeszcze wyciągnąć x, więc
\(\displaystyle{ W(x)=x(x-2)(x ^{2}-1)}\)
Drugi nawias można rozbić według wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a ^{2} -b ^{2} =(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x(x-2)(x-1)(x+1)}\)
Wyznazcyć współczynniki oraz określić stopień wielomianu
Sorki pomyliłem się ta sama treść,(wyznacz współczynniki ) ale zadanie inne
\(\displaystyle{ (x+1)^2 - (2x+3)^3 - 2x}\)-- 9 lis 2009, o 21:19 --johny1591, czy trzeba zrobić to samo co ty tylko w drugą stronę? Dziwne zadanie nie?
A gdybym miał np \(\displaystyle{ (2x + 3)^4 albo (2x+3)^5}\) to korzystałbym z dwumianu niutona?
\(\displaystyle{ (x+1)^2 - (2x+3)^3 - 2x}\)-- 9 lis 2009, o 21:19 --johny1591, czy trzeba zrobić to samo co ty tylko w drugą stronę? Dziwne zadanie nie?
A gdybym miał np \(\displaystyle{ (2x + 3)^4 albo (2x+3)^5}\) to korzystałbym z dwumianu niutona?