Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2009, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - (a+b)x ^{2} - (a-b)x + 3}\) jest podzielny przez wielomian : \(\displaystyle{ x ^{2} - 4x + 3}\) . Oblicz "\(\displaystyle{ a}\)" i "\(\displaystyle{ b}\)"
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 17:19 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
zapisujesz \(\displaystyle{ x^{3}- (a+b) x^{2}-(a-b)x+3= Q(x) (x-1)(x-3)}\)
podstawiasz pod x -1, -3
powstaja 2 równiania , które przyrównujesz do zera (prawa strona sie redukuje)
podstawiasz pod x -1, -3
powstaja 2 równiania , które przyrównujesz do zera (prawa strona sie redukuje)
- Cr453r
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
- Pomógł: 2 razy
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
Liczysz miejsca zerowe z
\(\displaystyle{ x ^{2}-4x+3}\)
czyli \(\displaystyle{ x_{1}=1 \vee x_{2}=3}\)
następnie W(3) oraz W(1) z W(1) wychodzi a=-4 podstawiasz do W(3) zamiast a -4 i wychodzi b.
a=-4
b=13
\(\displaystyle{ x ^{2}-4x+3}\)
czyli \(\displaystyle{ x_{1}=1 \vee x_{2}=3}\)
następnie W(3) oraz W(1) z W(1) wychodzi a=-4 podstawiasz do W(3) zamiast a -4 i wychodzi b.
a=-4
b=13
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2009, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
dzięki. Sposób rozwiązania dobry aczkolwiek oboje popełniliście błąd. Klaudia źle podstawiła a Cr453r źle policzył/a. Winno wyjść a=2 i b=1 (może komuś się przyda). W Liceum może i byłem niedawno ale niektóre sposoby rozwiązań już mi wypadły z głowy;)
- Cr453r
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
- Pomógł: 2 razy
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
Dobrze wiedzieć nawet wiem gdzie błąd zrobiłem
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2009, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
\(\displaystyle{ h=9 ;
r= \frac{1}{3}h= \frac{a \sqrt{3} }{6} ;
9= \frac{3a \sqrt{3} }{6} ;
9=\frac{a \sqrt{3} }{2} ;
18=a \sqrt{3} ;
a= \frac{18}{ \sqrt{3} } ;
a= \frac{18 \sqrt{3} }{3} ;
a=6 \sqrt{3} ;
P _{tr} = \frac{6 \sqrt{3} ^{2}* \sqrt{3} }{4} ;
P _{tr} = \frac{36*3* \sqrt{3} }{4} ;
P _{tr}= 27 \sqrt{3} (j ^{2} )}\)
r= \frac{1}{3}h= \frac{a \sqrt{3} }{6} ;
9= \frac{3a \sqrt{3} }{6} ;
9=\frac{a \sqrt{3} }{2} ;
18=a \sqrt{3} ;
a= \frac{18}{ \sqrt{3} } ;
a= \frac{18 \sqrt{3} }{3} ;
a=6 \sqrt{3} ;
P _{tr} = \frac{6 \sqrt{3} ^{2}* \sqrt{3} }{4} ;
P _{tr} = \frac{36*3* \sqrt{3} }{4} ;
P _{tr}= 27 \sqrt{3} (j ^{2} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Utajniona
- Podziękował: 1 raz
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
A czy można to zadanie rozwiązać w inny sposób, np. korzystając z twierdzenia o równości wielomianów? Próbowałem zrobić w ten oto sposób, ale nie wychodziło. Stopień wielomianu W(x) wynosi 3, stopień P(x)= 2, czyli stąd stopień Q(x) = 1= ax+b, a różne od zera. Pomnożyłem to ax + b przez wielomian P(x), próbowałem porównać to z wielomianem W(x), ale już dalej się pogubiłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot Q(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-(a+b)x^2-(a-b)x+3}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^2-4x+3}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=px+q}\)
\(\displaystyle{ P(x)\cdot Q(x)=(x^2-4x+3)(px+q)=px^3+(q-4p)x^2+(3p-4q)x+3q}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} p=1 \\ q=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -(a+b)=q-4p \\ -(a-b)=3p-4q \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-(a+b)x^2-(a-b)x+3}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^2-4x+3}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=px+q}\)
\(\displaystyle{ P(x)\cdot Q(x)=(x^2-4x+3)(px+q)=px^3+(q-4p)x^2+(3p-4q)x+3q}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} p=1 \\ q=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -(a+b)=q-4p \\ -(a-b)=3p-4q \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ b=1 \end{cases}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
Nie możesz wprowadzić oznaczeń a i b do Q(x) bo te niewiadome już występują w W(x).czarny91 pisze:A czy można to zadanie rozwiązać w inny sposób, np. korzystając z twierdzenia o równości wielomianów? Próbowałem zrobić w ten oto sposób, ale nie wychodziło. Stopień wielomianu W(x) wynosi 3, stopień P(x)= 2, czyli stąd stopień Q(x) = 1= ax+b, a różne od zera. Pomnożyłem to ax + b przez wielomian P(x), próbowałem porównać to z wielomianem W(x), ale już dalej się pogubiłem.
Chyba że potrafisz udowodnić że to te same wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Utajniona
- Podziękował: 1 raz
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian. Oblicz a i b
Dzięki, ale sposób myślenia miałem dobry ;d