parametry a i b wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
klaudiia92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 2 razy

parametry a i b wielomianu

Post autor: klaudiia92 »

Dla jakich wartości parametru a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) jeżeli:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4} - 2x^{3}+ax^{2}+b , P(x)= x^{2}-3x+3}\)
z rozkładu wielomianu P(x) wynika, że wielomian ten nie ma pierwiastków.
Co w takim przypadku mam zrobić?

\(\displaystyle{ x^{2}-3x+3=0
\Delta = 9-4*3 = -3 \Rightarrow \Delta <0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

parametry a i b wielomianu

Post autor: anna_ »

Podziel W(x) przez P(x) i resztę z dzielenia przyrównaj do zera
ODPOWIEDZ