Funkcja wielomianowa-rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Funkcja wielomianowa-rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{(3-2y)^{2}}-\frac{3}{9-4y^{2}}=\frac{4}{(3+2y)^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2009, o 22:09 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Funkcja wielomianowa-rozwiązać równanie
Zacznij od założeń. Później przenieś wszystko na jedną stronę. Sprowadź do wspólnego mianownika. Przyrównaj licznik do zera i rozwiąż.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Funkcja wielomianowa-rozwiązać równanie
Gdybym umiała sprowadzić do wspólnego mianownika, nie prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu.-- 9 lis 2009, o 11:03 --Nie wiem, w którym miejscu popełniam błąd. Prawidłowy wynik tego zadania to \(\displaystyle{ y= \frac{9}{10}}\). Mój wynik to \(\displaystyle{ \frac{12}{10}}\)
Mianowniki rozpisałam następująco:
\(\displaystyle{ (3-2y)^{2}=(-2y+3)(-2y+3)}\)
\(\displaystyle{ -4y^{2}+9=(-2y+3)(2y+3)}\)
\(\displaystyle{ (3+2y)^{2}=(2y+3)(2y+3)}\)
Wspólny mianownik wynosi więc: \(\displaystyle{ (-2y+3)(2y+3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1(2y+3)-3-4(-2y+3)}{(-2y+3)(2y+3)}}\)
Licznik wynosi:
\(\displaystyle{ 2y+3-3+8y-12=0}\)
\(\displaystyle{ 10y=12}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{12}{10}}\)
Gdzie popełniam błąd?
Mianowniki rozpisałam następująco:
\(\displaystyle{ (3-2y)^{2}=(-2y+3)(-2y+3)}\)
\(\displaystyle{ -4y^{2}+9=(-2y+3)(2y+3)}\)
\(\displaystyle{ (3+2y)^{2}=(2y+3)(2y+3)}\)
Wspólny mianownik wynosi więc: \(\displaystyle{ (-2y+3)(2y+3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1(2y+3)-3-4(-2y+3)}{(-2y+3)(2y+3)}}\)
Licznik wynosi:
\(\displaystyle{ 2y+3-3+8y-12=0}\)
\(\displaystyle{ 10y=12}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{12}{10}}\)
Gdzie popełniam błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcja wielomianowa-rozwiązać równanie
Wspólny mianownik będzie inny.olamatemat pisze:...
Mianowniki rozpisałam następująco:
\(\displaystyle{ (3-2y)^{2}=(-2y+3)(-2y+3)}\)
\(\displaystyle{ -4y^{2}+9=(-2y+3)(2y+3)}\)
\(\displaystyle{ (3+2y)^{2}=(2y+3)(2y+3)}\)
Wspólny mianownik wynosi więc: \(\displaystyle{ (-2y+3)(2y+3)}\)
...
Gdzie popełniam błąd?
To tak jakbyś szukała wspólnego liczb : \(\displaystyle{ 2^2}\) oraz \(\displaystyle{ 2\cdot 3}\) z \(\displaystyle{ 3^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Funkcja wielomianowa-rozwiązać równanie
Proszę nie dawać mi podpowiedzi. Oczekuję pełnego rozwiązania! Tak, żebym mogła załapać o co chodzi.-- 12 lis 2009, o 11:15 --Udało mi się rozwiązać zadanie dzięki pomocy jednego z forumowiczów.
Wspólny mianownik to:
\(\displaystyle{ (3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}\)
Wspólny mianownik to:
\(\displaystyle{ (3-2y)^{2}(3+2y)^{2}}\)