2x^3+x+1

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
klaudia2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2006, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: złocieniec

2x^3+x+1

Post autor: klaudia2303 »

hej w zad.dom wyszlo mi (2x^3+x+1)=0 i nie wiem jak rozlozyc to na czynniki mozecie pomoc??? tylko w taki zrozumialy sposob, jestem w 2LO wiec wiecie.....
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

2x^3+x+1

Post autor: Tristan »

Może podaj całe zadanie, bo ten wielomian raczej trudno rozłożyć jakimiś elementarnymi sposobami.
klaudia2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2006, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: złocieniec

2x^3+x+1

Post autor: klaudia2303 »

znaczy sie trzeba narysowac wykres funkcji f(x)=x^4 + x^2 - 2x ; wszytsko jest dobrze zrobione i utknelam na obliczaniu warunku koniecznego czyli f'(x)=0 i tu jest problem z rozkladem na czynniki (probowalam na rozne sposoby) i co dalej z tym idzie obliczeniem ekstremum i monotonicznosci :/
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

2x^3+x+1

Post autor: Rogal »

Nie przypadkiem f'(x) = 4x^3 + 2x - 2 ?
klaudia2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2006, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: złocieniec

2x^3+x+1

Post autor: klaudia2303 »

niee zapomnialm u gory przed nawiasem napisac 2. zostala ona wylaczona przed nawias, zeby to co w () uproscic:) przyjzyj sie f'(x)=2(2x^3+x-1) :):) i wlasnie mi chodzi jak rozlozyc to w nawiasie
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

2x^3+x+1

Post autor: Rogal »

U Ciebie jest plus w pierwszym poście, ale nieważne.
Jedynym rzeczywistym pierwiastkiem tego wielomianu jest liczba:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{1}{4}-\frac{1}{12} \sqrt{\frac{29}{3}}} + \sqrt[3]{\frac{1}{4}+\frac{1}{12} \sqrt{\frac{29}{3}}}}\)
klaudia2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2006, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: złocieniec

2x^3+x+1

Post autor: klaudia2303 »

moj blad nie zorientowalam sie mialo byc - :) ale , jakim sposobem to zrobiles??????

[ Dodano: Wto Maj 16, 2006 9:12 am ]
ale jak ja to podstawiam to przy 2x^3 wyjdzie 1 i sie zredukuje z ta jedynka na koncu;] ale wciaz zostaje ten x caly
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

2x^3+x+1

Post autor: Rogal »

Rotfl. Jakim cudem może tam jeden wyjść? Czy aby na pewno znasz wzór na sześcian sumy dwóch liczb?
klaudia2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2006, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: złocieniec

2x^3+x+1

Post autor: klaudia2303 »

wiem, pozneij sie juz zjarzyla, ale nie pisalm juz tego ;];];];

[ Dodano: Wto Maj 16, 2006 7:06 pm ]
pozniej sie zjarzylam, ale nie pisalam juz tego
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

2x^3+x+1

Post autor: Rogal »

W sumie pierwsza osoba, która akceptuje taką postać liczby na użytek własny : )
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

2x^3+x+1

Post autor: bolo »

Ten wykres ma być jakiś konkretny, czy tylko poglądowy, pomocniczy?

\(\displaystyle{ f(x)=x^{4}+x^{2}-2x=x(x-1)(x^{2}+x+2)}\)
ODPOWIEDZ