Wielomian trzeciego stopnia..

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamzeso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 31 maja 2009, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Wielomian trzeciego stopnia..

Post autor: kamzeso »

Witam. Mam takie zadanie:

Funkcja \(\displaystyle{ f}\) o wartościach:
\(\displaystyle{ f(-2) = 1}\)
\(\displaystyle{ f(-1) = 4}\)
\(\displaystyle{ f(0) = 11}\)
\(\displaystyle{ f(1) = 16}\)
\(\displaystyle{ f(2) = 13}\)
\(\displaystyle{ f(3) = -4}\)
jest prawdopodobnie wielomianem trzeciego stopnia. Jak można to sprawdzić??

proszę o pomoc...
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wielomian trzeciego stopnia..

Post autor: xanowron »

Wzór ogólny wielomianu trzeciego stopnia i podstawiasz po kolei
olamatemat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wielomian trzeciego stopnia..

Post autor: olamatemat »

Wielomianem trzeciego stopnia nazywamy funkcję w postaci

\(\displaystyle{ y=ax^{3}+bx^{2}+cx+d}\)
ODPOWIEDZ