Reszty z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jac120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 paź 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Reszty z dzielenia

Post autor: jac120 »

Wiedząc, że reszty z dzielenia wielomianów \(\displaystyle{ 2x^{4}-x^{3}-4x^{2}-7x-3}\) oraz \(\displaystyle{ 2x^{4}-x^{3}-13x^{2}+13x-10}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+k}\) są takie same, znajdź liczbę k.

Byłbym wdzięczny, jakby ktoś napisał, jak radzić sobie z takim typem zadań.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Reszty z dzielenia

Post autor: miki999 »

Oznaczmy:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{4}-x^{3}-4x^{2}-7x-3 \\ Q(x)=2x^{4}-x^{3}-13x^{2}+13x-10}\)
Reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ x+k}\) wynosi dokładnie:
\(\displaystyle{ W(-k)\ dla \ W(x) \\ Q(-k)\ dla\ Q(x)}\)


Pozdrawiam.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Reszty z dzielenia

Post autor: TheBill »

miki999 pisze:Oznaczmy:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{4}-x^{3}-4x^{2}-7x-3 \\ Q(x)=2x^{4}-x^{3}-13x^{2}+13x-10}\)
Reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ x+k}\) wynosi dokładnie:
\(\displaystyle{ W(-k)\ dla \ W(x) \\ Q(-k)\ dla\ Q(x)}\)
Korzystamy z rozszerzonego tw. Bezouta, czyli reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x+k)}\) wynosi \(\displaystyle{ W(-k)}\), to samo dla \(\displaystyle{ Q(x)}\). Te reszty są takie same, czyli musisz rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ W(-k)=Q(-k)}\)
ODPOWIEDZ