Dane są wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jac120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 paź 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dane są wielomiany

Post autor: jac120 »

Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ P_{(x)}=(2x+1)^{3}}\)
\(\displaystyle{ R_{(x)}=4x^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ Q_{(x)}=8x+a}\)
\(\displaystyle{ S_{(x)}=8x^{3}+bx}\)
Dla jakich wartości a i b wielomian \(\displaystyle{ P_{(x)}+Q_{(x)}-3R_{(x)}}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ S_{(x)}}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 18:01 przez jac120, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dane są wielomiany

Post autor: anna_ »

Policz \(\displaystyle{ P(x)+Q(x)-3R(x)}\) i porównaj współczynniki z wielomianem \(\displaystyle{ S(x)}\)
jac120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 paź 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dane są wielomiany

Post autor: jac120 »

Właśnie o to chodzi, że wychodzi mi, że \(\displaystyle{ 14x+4+a=bx}\) i nie wiem co dalej.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dane są wielomiany

Post autor: anna_ »

No to wygląda , że
\(\displaystyle{ b=14\\
4+a=0}\)
ODPOWIEDZ