Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Skylin3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lis 2009, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NDM

Rozwiąż nierówność

Post autor: Skylin3 »

Wiadomo, że liczby -1 oraz 3 są pierwiastkami wielomianu W(x)= \(\displaystyle{ x^{4}-ax^{3}-4x^{2}+bx+3.}\)
Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \sqrt{W(x)}}\) \(\displaystyle{ \le}\) \(\displaystyle{ x^{2}-x}\)

Witam! Mam problem z tym zadaniem, na początku myślałem że a=-1 b=3 v a=3 b=-1 i podstawiając cyfry próbowalem liczyć nierówność, jednak nic konkretnego nie chciało mi wyjść. Teraz doszedłem do wniosku że ten sposób to głupota i jestem w punkcie wyjścia.

z góry thx

edit:
ok już wiem żeby obliczyć W(-1) oraz W(3) z uk. równań obliczyć a i b wstawić je do wielomianu i obliczyć nierówność.
ODPOWIEDZ