rozloz na czynniki wielomian
\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - 5x +6}\)
moje rozwiazanie wydaje sie byc za krotkie, wiec prosilabym o pomoc.
dziekuje.
rozloz na czynniki wielomiany.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 19 razy
rozloz na czynniki wielomiany.
\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - 5x +6 =
(x^3-x^2)+(-x^2+x)+(-6x+6)=
x^2(x-1)-x(x-1)-6(x-1)=
(x-1)(x^2-x-6)=\newline
\delta=1+24=25\newline
\sqrt{\Delta}=5\newline
x_1=\frac{1-5}{2}=-2\newline
x_2=\frac{1+5}{2}=3\newline
=(x-1)(x+2)(x-3)}\)
(x^3-x^2)+(-x^2+x)+(-6x+6)=
x^2(x-1)-x(x-1)-6(x-1)=
(x-1)(x^2-x-6)=\newline
\delta=1+24=25\newline
\sqrt{\Delta}=5\newline
x_1=\frac{1-5}{2}=-2\newline
x_2=\frac{1+5}{2}=3\newline
=(x-1)(x+2)(x-3)}\)