Wyznacz resztę z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wiktorziolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: wiktorziolo »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez trójmian \(\displaystyle{ P(x)=(x^2 + 2x -3)}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x)=2x+5}\).
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\)
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

Wyznacz resztę z dzielenia

Post autor: pawels »

Z założenia mamy \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+2x-3)Q(x)+2x+5=(x-1)(x+3)Q(x)+2(x-1)+7}\), gdzie \(\displaystyle{ Q(x)}\) jest pewnym wielomianem. Oznacza to, że reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ x-1}\) wyniesie 7.
ODPOWIEDZ