Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
olec95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lis 2009, o 11:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sieradz

Wielomian z parametrem

Post autor: olec95 »

Jaka jest wartość parametru m, jeśli wielomian w jest podzielny przez dwumian q?

a) \(\displaystyle{ w(x) = -2x^{3} + m^{2}x^{2} + x - 6, \ \ q(x) = x - 2}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = m^{2}x^{3} + mx^{2} + x + 7, \ \ q(x) = x + 1}\)

Z góry dziękuję za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: piasek101 »

a) \(\displaystyle{ W(2)=0}\)

b) podobnie jak a).
ODPOWIEDZ