Wielomian W(x) = \(\displaystyle{ x^{4}}\) –\(\displaystyle{ 3x^{3}}\) + 6x – 4 jest podzielny przez wielomian P(x) = \(\displaystyle{ x^{2}}\)– 3x + 2. Wielomian Q(x) jest wynikiem tego dzielenia.
a)Znajdź wielomian Q(x).
b)Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe.
znajdź wielomianQ(x)...
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 10:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
znajdź wielomianQ(x)...
a)
\(\displaystyle{ Q(x) = x^4-3x^3+6x-4 : x^2-3x+2 = x^2-2}\)
b)
\(\displaystyle{ W(x) = x^4-3x^3+6x-4 = (x^2-3x+2)(x^2-2) = (x-1)(x-2)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ Q(x) = x^4-3x^3+6x-4 : x^2-3x+2 = x^2-2}\)
b)
\(\displaystyle{ W(x) = x^4-3x^3+6x-4 = (x^2-3x+2)(x^2-2) = (x-1)(x-2)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})}\)