Znajdź współczynnik c wiedząc, że reszta z dzielenia wielo..

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
paaaulusia_07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lis 2009, o 10:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 5 razy

Znajdź współczynnik c wiedząc, że reszta z dzielenia wielo..

Post autor: paaaulusia_07 »

Prosze o pomoc:

Znajdź współczynnik c wiedząc, że reszta z dzielenia wielomianu
W(x) = \(\displaystyle{ x^{4}}\) + \(\displaystyle{ 2x^{3}}\) + \(\displaystyle{ cx^{2}}\) + 7x + 5 przez wielomian P(x) = x + 1 jest równa 5.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Znajdź współczynnik c wiedząc, że reszta z dzielenia wielo..

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ W(-1)=5 \Rightarrow (-1)^4 + 2 \cdot (-1)^3 + c(-1)^2 + 7 \cdot (-1) +5 =5}\)

\(\displaystyle{ 1-2+c-7+5=5}\)

\(\displaystyle{ c=8}\)
ODPOWIEDZ