przedstaw w postaci potęgi na podstawie wyrażenia
przedstaw w postaci potęgi na podstawie wyrażenia
przedstaw w postaci potęgi na podstawie wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{0.5 ^{-166}*9-2 ^{166} }{ \left( \frac {1}{2} \right) ^{-148} *2 ^{-23} }}\) przyjmujac ze \(\displaystyle{ 2 ^{10} \approx 1000}\) zapisz przybliżenie optymalnej liczby w postaci \(\displaystyle{ a*10 ^{k}}\) gdzie a\(\displaystyle{ \in}\) <1;10) a "k" jest liczbą całkowitą
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
przedstaw w postaci potęgi na podstawie wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{0.5 ^{-166}\cdot 9-2 ^{166} }{ \left(\frac{1}{2} \right) ^{-148} \cdot 2^{-23}}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^{166}\cdot9-2^{166}}{2^{148}\cdot2^{-23}}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{8\cdot2^{166}}{2^{125}}=\frac{2^{169}}{2^{125}}=
2^{44}=(2^{10})^{4}\cdot2^4 \approx 1000^4\cdot16=16\cdot (10^{3})^4=16\cdot10^{12}}\)
mi wyszło coś takiego, w rachunkach się chyba nie pomyliłem... na pewno \(\displaystyle{ a \in <1;10)}\) ?
\(\displaystyle{ \frac{2^{166}\cdot9-2^{166}}{2^{148}\cdot2^{-23}}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{8\cdot2^{166}}{2^{125}}=\frac{2^{169}}{2^{125}}=
2^{44}=(2^{10})^{4}\cdot2^4 \approx 1000^4\cdot16=16\cdot (10^{3})^4=16\cdot10^{12}}\)
mi wyszło coś takiego, w rachunkach się chyba nie pomyliłem... na pewno \(\displaystyle{ a \in <1;10)}\) ?
- Cr453r
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
- Pomógł: 2 razy
przedstaw w postaci potęgi na podstawie wyrażenia
Rachunki sprawdziłem i błędu nie ma. Na inne zapisanie końcowego wyniku aby pasował do warunków sposobu nie widzę czyli błąd musi być w przedziale