Proszę o pomoc bo nie mogę sobie z tym poradzić wychodzą jakieś kosmiczne liczby Wyznacz współczynniki a i b tak aby W(x) = P(x) wiedząc, że
\(\displaystyle{ W(x)=-6x^{4}+5x^{2}+(a-\frac{1}{3})x}\)
\(\displaystyle{ P(x)=(2a-b)x^{4}+5x^{2}+6x}\)
Wyznacz współczynniki
- aksrugiw
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 17 razy
Wyznacz współczynniki
Wielomiany są równe jeżeli współczynniki przy odp potęgach są równe, więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a-b=-6 \\ a- \frac{1}{3}=6 \end{cases}}\)
Z drugiego równania mamy:
\(\displaystyle{ a=6 \frac{1}{3}}\)
Podstawiamy do pierwszego:
\(\displaystyle{ 12 \frac{2}{3}-b=-6}\)
Dalej prosto
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a-b=-6 \\ a- \frac{1}{3}=6 \end{cases}}\)
Z drugiego równania mamy:
\(\displaystyle{ a=6 \frac{1}{3}}\)
Podstawiamy do pierwszego:
\(\displaystyle{ 12 \frac{2}{3}-b=-6}\)
Dalej prosto