wykorzytsaj wzory na pierwiastki trójmianu
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
wykorzytsaj wzory na pierwiastki trójmianu
Zad1
Wykorzystując wzory na pierwiastki trójmianu kwadratowego, rozłóż poniższe trójmiany na czynniki.
a) \(\displaystyle{ w(x)=2x^{2}+2x-4}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=-3x^{2}-6\sqrt{3x}-9}\)
c) \(\displaystyle{ w(x)=-x^{2}-\frac{5}{8}x+\frac{3}{32}}\)
d) \(\displaystyle{ w(x)=-\frac{1}{2}x^{2}+\frac{3}{2}}\)
prosze o rozwiązanie
Wykorzystując wzory na pierwiastki trójmianu kwadratowego, rozłóż poniższe trójmiany na czynniki.
a) \(\displaystyle{ w(x)=2x^{2}+2x-4}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=-3x^{2}-6\sqrt{3x}-9}\)
c) \(\displaystyle{ w(x)=-x^{2}-\frac{5}{8}x+\frac{3}{32}}\)
d) \(\displaystyle{ w(x)=-\frac{1}{2}x^{2}+\frac{3}{2}}\)
prosze o rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
wykorzytsaj wzory na pierwiastki trójmianu
nie rozumiem i tak jeśli można to prosze o rozwiązanie bym był bardzo wdzięczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
wykorzytsaj wzory na pierwiastki trójmianu
Nie rozumiem wogóle kurde rozpisz mi chociaż jeden przykład i reszte już sam zrobie obiecuje:)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykorzytsaj wzory na pierwiastki trójmianu
a)
\(\displaystyle{ w(x)=2x^{2}+2x-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=2^2-4 \cdot 2 \cdot (-4)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4+32}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=6}\)
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-2- 6} {2 \cdot 2}}\)
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-8}{4}}\)
\(\displaystyle{ x_1= -2}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-2+6} {2 \cdot 2}}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{4}{4}}\)
\(\displaystyle{ x_2= 1}\)
\(\displaystyle{ w(x)=2x^{2}+2x-4=2(x+2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ w(x)=2x^{2}+2x-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=2^2-4 \cdot 2 \cdot (-4)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4+32}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=6}\)
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-2- 6} {2 \cdot 2}}\)
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-8}{4}}\)
\(\displaystyle{ x_1= -2}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-2+6} {2 \cdot 2}}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{4}{4}}\)
\(\displaystyle{ x_2= 1}\)
\(\displaystyle{ w(x)=2x^{2}+2x-4=2(x+2)(x-1)}\)