Mam rozwiązać takie nierówności:
\(\displaystyle{ \left|x ^{3} -3x + 1 \right| < 1 \\
\left|x ^{4} - 67x ^{2} + 27 \right| < 165}\)
gdyby byłą to równość to może dałbym sobie radę. Problem polega na tym, że nie wiem jak będzie to wyglądało gdy mam nierówność.
Proszę o pomoc
nierówność z wartością bezwględną.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
nierówność z wartością bezwględną.
mógłby mi ktoś rozpisać to całe zadanie w całości ??? byłbym bardzo wdzięczny
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
nierówność z wartością bezwględną.
a)1 przyp:
\(\displaystyle{ x^{3}-3x<0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-3)<0}\)
\(\displaystyle{ x=0, x= \sqrt{3}, x=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x<- \sqrt{3} lub x \in (0, \sqrt{3})}\)
2przyp:
\(\displaystyle{ x^{3}-3x+2>0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}(x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x>1 lub x \in (-2,1)}\)-- 5 lis 2009, o 19:27 --No bierzesz czesc wspolna przypadkow
\(\displaystyle{ x^{3}-3x<0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-3)<0}\)
\(\displaystyle{ x=0, x= \sqrt{3}, x=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x<- \sqrt{3} lub x \in (0, \sqrt{3})}\)
2przyp:
\(\displaystyle{ x^{3}-3x+2>0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}(x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x>1 lub x \in (-2,1)}\)-- 5 lis 2009, o 19:27 --No bierzesz czesc wspolna przypadkow
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
nierówność z wartością bezwględną.
ok ten przykład rozumiem.
Ale jak chce zrobić ten drugi i próbuje podstawić t to mi delta kosmiczna wychodzi. jak to zrobić?
Ale jak chce zrobić ten drugi i próbuje podstawić t to mi delta kosmiczna wychodzi. jak to zrobić?