a) \(\displaystyle{ x ^{2}-9>0
(x-3)(x+3)>0
x \in (- \infty ;-3) \cup (3; \infty )}\)
b) (x-4)(x+2)<0
\(\displaystyle{ x \in (-2;4)}\)
c)\(\displaystyle{ (x-2)(x ^{2} +3x-4)=0}\)
x=2, x=-4 <-- ale to sprzeczne jest zbiór pusty chyba, x=1
d) \(\displaystyle{ (x-2) ^{4} (x+1) ^{3}(x-4) ^{5}}\)
odp:\(\displaystyle{ x=2 ^{4} ; x=-1 ^{3} ,--> tez raczej zbior pusty; x=4 ^{5}}\)
2 równania i 2 nierówności spradzic tylko
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 28 razy
2 równania i 2 nierówności spradzic tylko
c)
\(\displaystyle{ (x-2)(x ^{2} +3x-4)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =5}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-3-5}{2} =-4}\) \(\displaystyle{ x _{2}= \frac{-3+5}{2}=1}\)
można zapisać to równanie jako:
\(\displaystyle{ (x-2)(x+4)(x-1)=0}\)
więc rozwiązaniem tego równania są liczby : \(\displaystyle{ -4,1,2}\)
d) rozwiązaniem tego równaniaa są liczby : 2(pierwiastek czterokrotny), -1 (pierw. trzykrotny) i 4(pierw. pięciokrotny)
\(\displaystyle{ (x-2)(x ^{2} +3x-4)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =5}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-3-5}{2} =-4}\) \(\displaystyle{ x _{2}= \frac{-3+5}{2}=1}\)
można zapisać to równanie jako:
\(\displaystyle{ (x-2)(x+4)(x-1)=0}\)
więc rozwiązaniem tego równania są liczby : \(\displaystyle{ -4,1,2}\)
d) rozwiązaniem tego równaniaa są liczby : 2(pierwiastek czterokrotny), -1 (pierw. trzykrotny) i 4(pierw. pięciokrotny)