Witam mógłby mi ktoś rozwiązać zadanie bo sam sie z nim męcze od godziny i kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac :
"Znajdź liczby p i q, dla których równanie ma jeden pierwiastek trzykrotny."
8x^3 - 36x^2 + px +q = 0
znajdz "p" i "q"
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
znajdz "p" i "q"
chyba jest coś nie tak ze znakami
jeżeli to równanie ma mieć jeden pierwiastek potrójny to musi być postaci:
\(\displaystyle{ (a \pm b)^3=0}\)
jeżeli to równanie ma mieć jeden pierwiastek potrójny to musi być postaci:
\(\displaystyle{ (a \pm b)^3=0}\)