Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
Jak zrobić to zadanie bo nie mam zielonego pojęcia proszę o pomoc oto treść zadania --->
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^{3} + mx^{2} – 13x + n}\) wyznacz m i n.
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^{3} + mx^{2} – 13x + n}\) wyznacz m i n.
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ W(2)=2*2^{3}+m*2^{2}-26+n=0
W(3)=2*3^{3}+m*3{2}-39+n=0}\)
I wychodzi uklad rownan- 2 rownania dwie niewiadome
W(3)=2*3^{3}+m*3{2}-39+n=0}\)
I wychodzi uklad rownan- 2 rownania dwie niewiadome
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ W(2)=0 \\ W(3)=0}\)
Podstawiasz zatem w miejsce liczbe zero i dostajesz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi m i n.
Podstawiasz zatem w miejsce liczbe zero i dostajesz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi m i n.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
Mogę prosić o cale rozwiązanie tego zadania bo nie wiem za co sie zabrać z góry dziękuje:)pawelsuz pisze:\(\displaystyle{ W(2)=0 \\ W(3)=0}\)
Podstawiasz zatem w miejsce liczbe zero i dostajesz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi m i n.
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=2 \cdot 2^{3}+m \cdot 2^{2}-26+n=0 \\ W(3)=2 \cdot 3^{3}+m \cdot 3{2}-39+n=0 \end{cases}}\)
Dwa równania liniowe, chyba dasz radę?
Dwa równania liniowe, chyba dasz radę?
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stanton, Michigan
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
A w jaki sposób obliczyć trzeci pierwiastek tego równania?
\(\displaystyle{ m=-5}\)
\(\displaystyle{ n=30}\)
\(\displaystyle{ m=-5}\)
\(\displaystyle{ n=30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu
Podziel wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)(x-3)}\) lub skorzystaj ze wzorów Viete'a dla równania 3 stopnia.