równania mające wspólny pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

równania mające wspólny pierwiastek

Post autor: szymek12 »

Wykazać, że jeżeli równania \(\displaystyle{ x ^{3}+ax+b=0}\) i \(\displaystyle{ x ^{3}+cx+d=0}\) mają wspólny pierwiastek, to \(\displaystyle{ (ad-bc)(a-c) ^{2}=(b-d) ^{3}}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

równania mające wspólny pierwiastek

Post autor: anna_ »

post28941.htm
ODPOWIEDZ