Wyznacz pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mule111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: mule111 »

Mam z tym problem nie wiem jak sie za to zabrać oto treść zadania: Wyznacz pierwiastki wielomianu i określ ich krotności:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)^{3}(4-x^{2})(x+1)}\)
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 526
Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: jerzozwierz »

Rozłóż ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego. Niewiele już brakuje. Wtedy bez problemu można znaleźć wszystkie pierwiastki: liczysz ile razy (x-a) pojawia się w rozkładzie, i to jest krotność pierwiastka a.
mule111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: mule111 »

jerzozwierz mógłbyś to pokazać jak to zrobić bo mam ciemnice w głowie Please!!!:)))
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: mx2 »

mule111 pisze:Mam z tym problem nie wiem jak sie za to zabrać oto treść zadania: Wyznacz pierwiastki wielomianu i określ ich krotności:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)^{3}(4-x^{2})(x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x+2)^{3}(4-x^{2})(x+1)=(x+2)^{4}(2-x)(2+x)(x+1)=(x+2)^{4}(2-x)(x+1)}\)

Myślę, że to pomoże
mule111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: mule111 »

mx2 pisze:
mule111 pisze:Mam z tym problem nie wiem jak sie za to zabrać oto treść zadania: Wyznacz pierwiastki wielomianu i określ ich krotności:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)^{3}(4-x^{2})(x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x+2)^{3}(4-x^{2})(x+1)=(x+2)^{4}(2-x)(2+x)(x+1)=(x+2)^{4}(2-x)(x+1)}\)

Myślę, że to pomoże
już jest jaśniej troszku i co dalej ? możesz napisać
ODPOWIEDZ