Mam takie zadanie i nie wiem co z nim zrobić :/
Zad. Czy dla \(\displaystyle{ m=2}\) liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w?
a) \(\displaystyle{ w(x)=-3x ^{3}+2x ^{2}+mx-3}\), gdzie \(\displaystyle{ a=-1}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3}+(2m-1)x ^{2}-3x+7}\), gdzie \(\displaystyle{ a=2}\)
c) \(\displaystyle{ w(x)=-x ^{3}+mx ^{2}-mx+5}\), gdzie \(\displaystyle{ a=3}\)
d) \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3}+3x ^{2}+(m ^{2}-2m)x-4}\), gdzie \(\displaystyle{ a=-2}\)
parametr, pierwiastek wielomianu
parametr, pierwiastek wielomianu
Ostatnio zmieniony 4 lis 2009, o 16:13 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 08:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 3 razy
parametr, pierwiastek wielomianu
Wstawiasz za "m" 2 do równania. Następnie za "x" wstawiasz "a". Jeśli wielomian równa sie 0 to jest to pierwiastek wielomianu np:
a)
\(\displaystyle{ W(-1)= -3 \cdot (-1)^3+ 2 \cdot (-1)^2 +2 \cdot (-1)-3=3+2-2-3=0}\)
tak więc a jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
a)
\(\displaystyle{ W(-1)= -3 \cdot (-1)^3+ 2 \cdot (-1)^2 +2 \cdot (-1)-3=3+2-2-3=0}\)
tak więc a jest pierwiastkiem wielomianu W(x)