wyznacz wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
neomat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 25 paź 2009, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 3 razy

wyznacz wielomian

Post autor: neomat »

wyznacz pierwiastki wielomianu w i zapisz go w postaci iloczynowej

\(\displaystyle{ w\left(x \right)=5x-6+2x^{2}-x^{3}}\)

rozwiązanie powinno zawierać opis etapów rowiązania, objaśnienia, komentarze
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 16:56 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

wyznacz wielomian

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ w(x) = -(x+2)(x-1)(x-3)}\)

pierwiastki \(\displaystyle{ x=-2 \vee x=1 \vee x=3}\)
ODPOWIEDZ