Wyznaczenie wielomianu(poziom rozszerzony)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łodzkie
- Podziękował: 8 razy
Wyznaczenie wielomianu(poziom rozszerzony)
Witam! Nie potrafię rozwiązać zadania o następującej treści: Liczba 1 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu stopnia trzeciego w(x) oraz w(0)=7 i W(-1)=24. Wyznacz ten wielomian. Jutro mam klasówkę z działu wielomiany i byłbym wdzięczny jeśli ktoś jeszcze dziś udzielił by mi odpowiedzi na post. Pozdrawiam.
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Wyznaczenie wielomianu(poziom rozszerzony)
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{3}+bx^{2}+cx+d}\)
Teraz zauważ, że wielomian w postaci iloczynowej wygląda tak:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^{2}(x-k)}\)
Popodstawiaj to, co masz dane i porównaj z postacią ogólną
Hint:
\(\displaystyle{ W(0)=a0^{3}+b0^{2}+c0+d \Rightarrow d=7}\)
Pozdrawiam.
Teraz zauważ, że wielomian w postaci iloczynowej wygląda tak:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^{2}(x-k)}\)
Popodstawiaj to, co masz dane i porównaj z postacią ogólną
Hint:
\(\displaystyle{ W(0)=a0^{3}+b0^{2}+c0+d \Rightarrow d=7}\)
Pozdrawiam.