Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
Ralf92
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Post
autor: Ralf92 »
Czy pomoże mi ktos w rozłożeniu wielomianów:
1.\(\displaystyle{ x ^{5}-x}\)
2.\(\displaystyle{ -2x ^{2}-9x ^{2}+5}\)
-
maise
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Post
autor: maise »
1. \(\displaystyle{ x^5-x=x(x^4-1)=x(x^2-1)(x^2+1)=x(x-1)(x+1)(x^2+1)}\)
a w 2. masz jakiś błąd
-
Ralf92
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Post
autor: Ralf92 »
Faktycznie miało byc
\(\displaystyle{ -2x ^{4} -9x ^{2} +5}\)
Dzięki za wcześniejsze zadanie
-
maise
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Post
autor: maise »
tutaj możesz sobie podstawić inną niewiadomą pod \(\displaystyle{ x^2}\) i masz równanie kwadratowe