Siemanko. Mam problem z zaznaczeniem na osi liczbowej liczb z pierwiastkiem.
Z liczbami \(\displaystyle{ -2 \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \sqrt{3}}\) nie miałem problemu, bo to wzory na przekątną kwadratu i wysokość trójkąta. Skonstruowałem to i zaznaczyłem. No ale teraz mam problem z liczbami \(\displaystyle{ -1,5 \sqrt{5}}\) oraz \(\displaystyle{ 2 \sqrt{7}}\)
Proszę o pomoc w tym.
Pozdro
Pierwiastki na osi liczbowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Pierwiastki na osi liczbowej
\(\displaystyle{ -1,5 \sqrt{5}}\) zrobiłabym z Pitagorasa
czyli narysowała trójkąt o przyprostokątnych \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\), bo \(\displaystyle{ 1^2+2^2=5}\)
i odmierzyła 1,5 tego odcinka na osi
czyli narysowała trójkąt o przyprostokątnych \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\), bo \(\displaystyle{ 1^2+2^2=5}\)
i odmierzyła 1,5 tego odcinka na osi
- !pHantom
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mikołajki
- Podziękował: 6 razy
Pierwiastki na osi liczbowej
O dzięki za podpowiedź. Najpierw skorzystałem ze Ślimaka Teodorosa, a potem porównałem ten mój wynik z wynikiem z Twojej metody i dało mi to samo. W tym \(\displaystyle{ 2 \sqrt{7}}\) to już tylko ten ślimak.
Dzięki
Dzięki