dla jakich wartości parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
karola1641
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

dla jakich wartości parametru m

Post autor: karola1641 »

dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) równanie \(\displaystyle{ (k ^{2} -1)x ^{2} +6kx+9=0}\) ma dwa pierwiastki dodatnie? Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 3 lis 2009, o 20:14 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
jakubek08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

dla jakich wartości parametru m

Post autor: jakubek08 »

założenia
\(\displaystyle{ \Delta>0 \\
x _{1} x_{2} >0 \\
x _{1} +x _{2} >0 \\
\Delta=36 \\
\frac{-b}{a}>0 \\
k \in (- \infty ,-1) \cup (0,1) \\
\frac{c}{a}>0 \\
k \in (- \infty ,-1) \cup (1, + \infty ) \\}\)

rozwiazaniem jest czesc wspolna bo musza byc spelnione wszystkie warunki
\(\displaystyle{ k \in (- \infty ,-1)}\)

dobrze by bylo gdybys miala wynik do tego, bo jakos nie jestem pewny rowzwiazania
ODPOWIEDZ