pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

pierwiastki wielomianu

Post autor: dżi-unit »

dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = 2x^{3 }+ x + 1}\).
a) Uzasadnij że wielomian nie ma dodatnich pierwiastków
b) Uzasadnij że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: Justka »

Wykorzystaj twierdzenie o pierwiastkach całkowitych i wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

pierwiastki wielomianu

Post autor: dżi-unit »

nie za bardzo rozumiem jak mam wykorzystać to twierdzenie. w 1 podpunkcie mogą byc zarówno pierwiastki wymierne jak i niewymierne.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: lukasz1804 »

a) Dla \(\displaystyle{ x>0}\) mamy \(\displaystyle{ W(x)>2\cdot 0^3+0+1=1>0}\), zatem wielomian \(\displaystyle{ W}\) nie ma pierwiastków dodatnich.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

pierwiastki wielomianu

Post autor: dżi-unit »

dzieki, ale jest jeszcze trzeci podpunkt, którego nie potrafie zrobić
c) t w i e r d z e n i e każdy niezerowy wielomian można przedstawić w postaci iloczynu wielomianów stopnia co najwyżej drugiego.

korzystając z podanego twierdzenia uzasadnij, ze wielomian W(x) ma co najmniej jeden pierwiastek
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: lukasz1804 »

Na mocy danego twierdzenia wielomian W można rozłożyć na iloczyn dwóch wielomianów, z których jeden jest stopnia co najwyżej drugiego. Drugi z nich musi być stopnia pierwszego, niezależnie od tego, czy pierwszy był wielomianem rozkładalnym czy też nie. Zatem ten drugi z wielomianów posiada, jako wielomian stopnia pierwszego, pierwiastek, który jest też pierwiastkiem wielomianu W.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

pierwiastki wielomianu

Post autor: dżi-unit »

Może macie pomysł jak rozlożyć ten wielomian \(\displaystyle{ W(x) = 2x^{3 }+ x + 1}\) na iloczyn?
ODPOWIEDZ