Miejsca zerowe pochodnej !

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
jasq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Miejsca zerowe pochodnej !

Post autor: jasq »

Znajdź argumenty , dal których funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^{4}-4x^{2}+5}\) osiąga wartość najmniejszą oraz podaj tę wartość .


Pytanie ! Jak obliczyć miejsca zerowe tej pochodnej tego wielomianu \(\displaystyle{ f'(x)=4x^{3}-8x+5}\)??
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Miejsca zerowe pochodnej !

Post autor: Tristan »

Źle policzyłeś pochodną
\(\displaystyle{ f(x)=x^4 -4x^2 +5}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=4x^3-8x}\)
Czyli \(\displaystyle{ 4x^3-8=0}\), mamy z tego \(\displaystyle{ x^3=2}\), więc \(\displaystyle{ x= \sqrt[3]{2}}\). Dalej sobie poradzisz
Awatar użytkownika
jasq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Miejsca zerowe pochodnej !

Post autor: jasq »

racja dzięki
ODPOWIEDZ