Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch układów równań. Siedziałam nad nimi 2 dni i niestety do ich rozwiązania nie dotarłam...
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2xy-3y=3\\2x^2-y^2=1\end{cases}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-xy+2y^2=16\\2x^2-3xy-y^2=4\end{cases}}\)
Układy równań
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Układy równań
Sprawdź czy dobrze przepisałaś ten pierwszy przykład, bo rozwiązanie jest okropne.
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-xy+2y^2=16 \ / \cdot (-2)\\2x^2-3xy-y^2=4\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2x^2+2xy-4y^2=-32\\2x^2-3xy-y^2=4\end{cases}}\)
dodajesz stronami
\(\displaystyle{ -xy-5y^2=-28}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{28-5y^2}{y}}\)
podstaw do pierwszego równania
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-xy+2y^2=16 \ / \cdot (-2)\\2x^2-3xy-y^2=4\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2x^2+2xy-4y^2=-32\\2x^2-3xy-y^2=4\end{cases}}\)
dodajesz stronami
\(\displaystyle{ -xy-5y^2=-28}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{28-5y^2}{y}}\)
podstaw do pierwszego równania
Układy równań
Przykład a) jest przepisany (na moje nieszczęście) dobrze...
W tym sęk, że rozwiązania wychodzą beznadziejne i każdy z klasy robi je od nowa... Kiedy ja je rozwiązuje, wychodzi mi wielomian stopnia 4, ale nie ma wspólnego czynnika...
W tym sęk, że rozwiązania wychodzą beznadziejne i każdy z klasy robi je od nowa... Kiedy ja je rozwiązuje, wychodzi mi wielomian stopnia 4, ale nie ma wspólnego czynnika...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Układy równań
Pierwszy układ rozwiązał mi program. Nie jestem w stanie przepisać tu tego rozwiązania, więc podaje linka do pdf-a.
To zajmuje aż 17 stron (łacznie z pierwiastkami zespolonymi):D
To zajmuje aż 17 stron (łacznie z pierwiastkami zespolonymi):D
Kod: Zaznacz cały
http://www.speedyshare.com/618844989.html