Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ p}\) reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^{4}-x^{3}+px^{2}+2x+p}\) przez \(\displaystyle{ x+1}\) jest równa \(\displaystyle{ p}\)?
\(\displaystyle{ W(-1)= 2p}\) i co dalej?
Dla jakiej wartości p...
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Dla jakiej wartości p...
powinno byc \(\displaystyle{ W(-1)=p}\) podstawiając x=-1 otrzymasz równanie:
\(\displaystyle{ (-1)^4-(-1)^3+p(-1)^2+2(-1)+p=p}\)
wystarczy rozwiązac
\(\displaystyle{ (-1)^4-(-1)^3+p(-1)^2+2(-1)+p=p}\)
wystarczy rozwiązac
Dla jakiej wartości p...
Czyli dla wartości \(\displaystyle{ p = 0,5p}\)? a może \(\displaystyle{ p \in R}\)?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2009, o 16:48 przez Azetinho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy