Wielomian \(\displaystyle{ x^{60} -1}\) jest podzielny przez wielomian:
A. \(\displaystyle{ x+1}\)
B. \(\displaystyle{ x^{2} +x+1}\)
C. \(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} +x +1}\)
D. \(\displaystyle{ x^{4} + x^{3} + x^{2} +x+1}\)
Dzielenie wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Dzielenie wielomianu.
Jeżei liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to W(x) jes podzielny przez dwumian x-r
Czyli mamy
W(-1)=\(\displaystyle{ (-1) ^{60} -1=0}\)
Z tego wynika, ze wielomian jest podzielny przez x+1
Czyli mamy
W(-1)=\(\displaystyle{ (-1) ^{60} -1=0}\)
Z tego wynika, ze wielomian jest podzielny przez x+1
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy