Kto pomoże sprawdzić przez kore wielomiany jest podzielny wielomian W(x) i jak to sprawdzić
\(\displaystyle{ W(x)= x^{2010} -1}\)
Wielomiany:
A.\(\displaystyle{ x-1}\)
B.\(\displaystyle{ x+1}\)
C.\(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
Wielomian, sprawdzenie czy jest podzielny
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
Wielomian, sprawdzenie czy jest podzielny
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 20:47 przez Marcin_z106, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wielomian, sprawdzenie czy jest podzielny
\(\displaystyle{ W(x)= x^{2010} -1}\)
Gdyby był podzielny przez \(\displaystyle{ x-1}\), to można go zapisac w postaci
\(\displaystyle{ W(x)= Q(x)(x-1)}\)
czyli \(\displaystyle{ 1}\) musi być jego pierwiastkiem
tzn, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ x=1}\) i liczysz.
Jak wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) to jest podzielny, a jak nie to nie jest
b) podstawiasz \(\displaystyle{ x=-1}\) \(\displaystyle{ }\)
c) \(\displaystyle{ x^{2}-1=(x-1)(x+1)}\) - patrz rozwiązanie a) i b)
Gdyby był podzielny przez \(\displaystyle{ x-1}\), to można go zapisac w postaci
\(\displaystyle{ W(x)= Q(x)(x-1)}\)
czyli \(\displaystyle{ 1}\) musi być jego pierwiastkiem
tzn, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ x=1}\) i liczysz.
Jak wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) to jest podzielny, a jak nie to nie jest
b) podstawiasz \(\displaystyle{ x=-1}\) \(\displaystyle{ }\)
c) \(\displaystyle{ x^{2}-1=(x-1)(x+1)}\) - patrz rozwiązanie a) i b)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy