Wielomiany. Sprawdzenie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dolores91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2009, o 10:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Wielomiany. Sprawdzenie

Post autor: dolores91 »

\(\displaystyle{ 1. \frac{x-1}{x+1}: \frac{2x-2}{ x^{2}+x }= \frac{x-1}{x+1} \cdot \frac{x ^{2}+x }{2x-2}= \frac{x-1}{x+1} \cdot \frac{(x+1)(x-1)}{2(x-1)}=x-1}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wielomiany. Sprawdzenie

Post autor: mmoonniiaa »

tutaj widzę błąd, bo \(\displaystyle{ x^2+x \neq (x+1)(x-1)}\), ale \(\displaystyle{ x^2+x=x(x+1)}\)
dolores91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2009, o 10:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Wielomiany. Sprawdzenie

Post autor: dolores91 »

dolores91 pisze:\(\displaystyle{ 1. \frac{x-1}{x+1}: \frac{2x-2}{ x^{2}+x }= \frac{x-1}{x+1} \cdot \frac{x ^{2}+x }{2x-2}= \frac{x-1}{x+1} \cdot \frac{x(x+1)}{2(x-1)}= \frac{x}{2}}\)
Teraz dobrze?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wielomiany. Sprawdzenie

Post autor: mmoonniiaa »

tak!
ODPOWIEDZ