Równość wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sebol__14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 23 sty 2009, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Równość wielomianów

Post autor: sebol__14 »

Dane są wielomiany \(\displaystyle{ P(x)=5x-4}\), \(\displaystyle{ Q(x)=6x+5}\), \(\displaystyle{ S(x)=3x ^{2} +2x+1}\). Wielomian V(x) jest iloczynem wielomianów P(x) i Q(x), a wielomian W(x) jest iloczynem wielomianów P(x), Q(x) i S(x). Wyznacz wszystkie liczby b, dla których zachodzi równość \(\displaystyle{ W(b)=V(b)}\).
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Równość wielomianów

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ V(x)=P(x) \cdot Q(x)=(5x-4)(6x+5)\\
W(x)=P(x) \cdot Q(x) \cdot S(x)=(5x-4)(6x+5)(3x^2+2x+1)\\
V(b)=(5b-4)(6b+5)\\
W(b)=(5b-4)(6b+5)(3b^2+2b+1)\\
W(b)=V(b) \Leftrightarrow (5b-4)(6b+5)(3b^2+2b+1)=(5b-4)(6b+5) \Leftrightarrow ...}\)

Rozwiąż równanie wielomianowe z niewiadomą b.
ODPOWIEDZ