Jestem tu pierwszy raz, czy ktoś może mi pomóc w rozkładzie następujących wielomianów:
1. \(\displaystyle{ y ^{4} -13y ^{2} +36}\).
2. \(\displaystyle{ 81y ^{4}}\).
3. \(\displaystyle{ 2x ^{4} -3x ^{3} -2x ^{2}}\).
Mam nadzieję że dobrze to napisałem?
Rozkładanie wielomianu
Rozkładanie wielomianu
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, o 20:06 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Rozkładanie wielomianu
1. \(\displaystyle{ y ^{4} -13y ^{2} +36=(y^2-4)(y^2-9)=(y-2)(y+2)(y-3)(y+3)}\).
2. \(\displaystyle{ 81y ^{4}=(3y)^4}\).
3. \(\displaystyle{ 2x ^{4} -3x ^{3} -2x ^{2}=x^2(2x^2-3x-2)=x^2(2x+1)(x-2)}\).
2. \(\displaystyle{ 81y ^{4}=(3y)^4}\).
3. \(\displaystyle{ 2x ^{4} -3x ^{3} -2x ^{2}=x^2(2x^2-3x-2)=x^2(2x+1)(x-2)}\).
Rozkładanie wielomianu
Właśnie próbuje to robi, ale coś nie bardzo mi wychodzi. Zadanie drugie to:
\(\displaystyle{ 81y ^{4} -16=}\)
czy ma to byc:
\(\displaystyle{ 81y ^{4} -16=(3y ^{4}) -2 ^{4}}\) i na tym koniec?
\(\displaystyle{ 81y ^{4} -16=}\)
czy ma to byc:
\(\displaystyle{ 81y ^{4} -16=(3y ^{4}) -2 ^{4}}\) i na tym koniec?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, o 22:23 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.