zapisz wielomian w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}(x+2)-6x^{2}(x+2)+12x(x+2)-8(x+2)}\)
chciałabym sie dowidzieć jak mam robić zadania tego typu, bo mam ich dość troche, a nie potrafie tego rozwiązać
wielomian w postaci iloczynowej
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 20:25
- Płeć: Kobieta
wielomian w postaci iloczynowej
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, o 14:01 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
wielomian w postaci iloczynowej
Wszystko mogłabyś wstawić w klamrę tex, zapis byłby jeszcze bardziej czytelniejszy.
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie, dwumian \(\displaystyle{ (x+2)}\) wystaw przed nawias.
Twój wielomian więc osiągnie postać:\(\displaystyle{ W(x) = (x+2)(x^3 - 8 + 12x - 6x^2)}\) następnie stosujesz wzór skróconego mnożenia.
Pozdrawiam.
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie, dwumian \(\displaystyle{ (x+2)}\) wystaw przed nawias.
Twój wielomian więc osiągnie postać:\(\displaystyle{ W(x) = (x+2)(x^3 - 8 + 12x - 6x^2)}\) następnie stosujesz wzór skróconego mnożenia.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, o 14:11 przez AZS06, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wielomian w postaci iloczynowej
zacznij od wyciągnięcia wspólnego czynnika przed nawias:
\(\displaystyle{ (x+2)(x^3-6x^2+12x-8)=(x+2)(x-2)^3}\) (ze wzoru skróconego mnożenia)
\(\displaystyle{ (x+2)(x^3-6x^2+12x-8)=(x+2)(x-2)^3}\) (ze wzoru skróconego mnożenia)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 20:25
- Płeć: Kobieta