Rozwiąz równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
michal91d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: michal91d »

Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^{3}-4 x^{2}-3x+12=0}\)
kolo91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 paź 2009, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiąz równanie

Post autor: kolo91 »

\(\displaystyle{ x ^{2}(x -4)-3(x-4)=0\\ (x ^{2} - 3)(x-4)=0\\ x _{1}=- \sqrt{3} \\ x _{2} = \sqrt{3} \\ x _{3} =4}\)
ODPOWIEDZ