Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 lut 2005, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard Gd.
- Podziękował: 3 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Chciałbym się dowiedzieć czy taki zapis jest poprawny:
Mam funkcję f(x)= √ (x+1)
Mam funkcję f(x)= √ (x+1)
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Mogą.siela pisze:Czy za taki sposób obliczenia zadania mogą mi obciąć punkty na maturze?
Właśnie dlatego, że nie jest to poprawny zapis.siela pisze:Czy jest to w pełni poprawny zapis?
Tak możesz liczyć jedynie wtedy, gdy funkcja zewnętrzna (w tym przypadku pierwiastek kwadratowy) jest funkcją monotoniczną (w szczególności ściśle rosnącą...), tzn.
funkcja f(x)=h(g(x)) osiąga maksimum tam, gdzie funkcja g(x) wtedy i tylko wtedy, gdy funkcja h jest funkcją ściśle rosnącą
(oraz funkcja f(x)=h(g(x)) osiąga maksimum tam, gdzie funkcja g(x) osiąga minimum (!) wtedy i tylko wtedy, gdy funkcja h jest funkcją ściśle malejącą).
Uważaj na maturze.... (i powodzenia )
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
A nie jest?Sir George pisze:Tak możesz liczyć jedynie wtedy, gdy funkcja zewnętrzna (w tym przypadku pierwiastek kwadratowy) jest funkcją monotoniczną
Jedyne co ja bym zrobił inaczej, to zacząłbym od dziedziny. Zauważ, że funkcja g(x)=x+1 nie posiada ekstremów. Natomiast ta sama funkcja ograniczona do przedziału \(\displaystyle{ }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 lut 2005, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard Gd.
- Podziękował: 3 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Przecież napisałem, że uwzględniam dziedzinę funkcji f(x)Liczę wtedy pochodną g(x) i wyliczam jej wartość minimalną uwzględniając przy tym dziedzinę funkcji f(x).
Czy w takim wypadku mogą mi odjąć punkty na maturze?
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
W sumie to nie ma się do czego przyczepic, ale ja z nowej matury wiem jedno - egzaminatorzy nie lubią takich rozwiązań - im bardziej schematyczne, tym bardziej cieszy ich oko ale rozwiązanie ok
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Napisałeś też, że "f(x) przyjmuje wartość minimalną gdy g(x)=x+1 również przyjmuje wartość minimalną" co jest nieprawdą, bo g(x) nie przyjmuje wartości minimalnej.siela pisze:Przecież napisałem, że uwzględniam dziedzinę funkcji f(x)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
racja juzef
takie cosik do czego mogą się taaaaccyyyy paaaskkkuuudniii egzaaaaminaatooorzyyy doczepic
(tylko niestety ważne cosik )
takie cosik do czego mogą się taaaaccyyyy paaaskkkuuudniii egzaaaaminaatooorzyyy doczepic
(tylko niestety ważne cosik )
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice/Gliwice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 16 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Calasilyar, rowniez czeka mnie w tym roku matura no i egzaminatorzy sa rozni, np. jak bys natrafil na egzaminatora (kumpla z polibudy) to on by ci punkty za sama odpowiedz przyznal, ale jak bys trafil na moja matematyczke z technikum to by ci nic nie dala, wiec lepiej zrobic tak jak sie przyjelo, ze sie robi i rozwiazac to z funkcji zlozonej
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 lut 2005, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard Gd.
- Podziękował: 3 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
a jakbym dopisał do tamtego zdania "uwzględniając dziedzinę funkcji f(x)"?
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH/WEAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Tak z ciekawosci to w LO jest jakis inny sposob, zeby ta wartosc obliczyc? No bo obliczenie pochodnej f.zlozonej odpada jesli brac tylko material LO.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 lut 2005, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard Gd.
- Podziękował: 3 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Teoretycznie w LO tego nie ma chociaż robiło się już takie zadanka.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Ekstremum funkcji z pierwiastkiem
Pisałem maturę z matematyki rok temu. Na lekcjach miałem pochodną funkcji złożonej